Kotró megoldások


VIDEO

KOTRÓ MEGOLDÁSOK

Kotrógépek esetében a legtöbb esetben indikációs rendszerről beszélünk, tehát hidraulikus vezérlés nem történik. Kivétel ez alól a Leica egyedülálló fejlesztése az úgynevezett CoPilot, amely bizonyos típusú Tiltrotator-ral felszerelt gépek esetén képes a kanál keresztdőlésének automatikus vezérlésére.

Minden más esetben a vezérlés segítségével a gép kezelője állandó visszajelzést kap a kanál magasságáról, helyzetéről. Mindegyik kotrórendszer univerzális, tehát gyakorlatilag bármilyen márkájú és a legtöbb típusú munkagépre feltelepíthető.

1D

Belépő szint a kotró vezérlés világába. Főként kotró-rakodóra és mini/midi kotróra ajánlott. A rendszer a kanálra és a gémszerkezetre szerelt dőlésérzékelők segítségével képes a vágóél magasságát folyamatosan számítani és a kabinban elhelyezett kijelzőn megjeleníteni.


A munkavégzéshez szükség van egy magassági referenciára, amely lehet forgólézer által meghatározott szint vagy egy ismert magasságú terepi pont. Ezek után a gépkezelő csak beállítja, hogy milyen mélységben és mekkora dőléssel szeretne dolgozni és máris elkezdheti a felület kialakítását önállóan, a szintet ellenőrző kollégák nélkül.


Ezen 1D rendszer segítségével egyirányú rézsűt tudunk kialakítani. A kijelző nyilai mutatják, hogy túl alacsonyan, túl magasan vagy éppen szintben vagyunk-e. Ezeket az információkat hangjelzések kísérik, miközben a LED-kijelzőn megjelenik a szint értéke méterben.

2D

Az 1D rendszer funkcióit kibővítve, 2D esetén már a mélység kontrolálása mellett lehetőségünk van kereszt- és hosszirányú dőléssel rendelkező felületek definiálására is. Továbbá a rendszer képes kompenzálni a gép dőlését és kezelni a rézsűkanál billentését.


A kezelő 2D vezérlés esetén is csak beállítja a mélységet, a dőlések mértékét és irányát vagy választhat az előre definiálható rézsűprofilok közül. Az 1D rendszer által nyújtott információkon felül a vezérlés visszajelzést nyújt a gép elfordulásáról a definiált tengelyhez képest és a rézsűkanál dőléséről.


2D vezérléssel már rézsűkanál használata sem akadály, pár gombnyomással választhatunk az előre definiált kanalak közül.

3D

A kotróvezérlés legmagasabb szintje. A 2D rendszert kiegészítve a 3D GNSS technológiával egy olyan rendszert kapunk, ahol a gép kezelője képes a teljesen önálló munkavégzésre, kitűzések és szintezési munka nélkül.


Az előző megoldásokkal ellentétben, a rendszer legnagyobb előnyét az nyújtja, hogy a gép kezelőjének nincs szüksége magassági referenciára és a síkok dőlési irányainak definiálására. A fülkében elhelyezett kijelző segítségével folyamatosan nyomon követhető a gép és a kanál pozíciója, a tervek alapján létrehozott 3D terepmodellhez képest.


A 3D vezérlés szükségtelenné teszi a bonyolult projektek beható ismeretét, ezáltal tehermentesítve a művezető kollégát és egyúttal kiküszöbölve a leolvasási hibákból eredő költséges utómunkát.


A Leica iCON GNSS rendszerek használatával 2-3 cm-es pontosságot érhetünk el, az ország egész területén, akár EOV koordinátákat használva.

 Próbáld ki. Ismerd meg. Szeresd meg.
Teszteld rendszereinket saját munkaterületeden, teljesen ingyen.